Varausoikeus ohjaa asiakasta varaamaan ajan tietylle palvelulle, sallituille toimipisteille ja varauskirjoille sekä tietylle aikavälille. Varausoikeudellinen palvelu on rajoitettu palvelu, joka ei ole asiakaskäyttöliittymässä muuten julkisesti varattavissa.
Aluksi Vihdan erityisominaisuus ”varausoikeudelliset palvelut” toteutettiin Vihtaan niin, että ammattilainen voi luoda asiakkaalle manuaalisesti varausoikeuden tiettyyn palveluun. Asiakas saa varausoikeudella varata itselleen sopivan ajan kyseiseen palveluun ammattilaisen määrittelemälle aikavälille. Varausoikeuteen ammattilainen voi määritellä varattavan palvelun sekä toimipisteet ja varauskirjat, joihin varauksen voi tehdä. Lisäksi ammattilainen voi määritellä varausoikeuteen aikavälin ja varausmäärän. Vihdassa ammattilainen lisää varausoikeuden asiakkaan tietoihin ja lähettää asiakkaalle koodin ajan varaamiseksi sähköpostitse ja/tai tekstiviestitse. Asiakas pääsee näin itse varaamaan aikaa rajoitettuun palveluun Vihdan asiakaskäyttöliittymän kautta henkilötunnuksen ja ammattilaisen lähettämän koodin avulla.
Nykyään Vihdan varausoikeuksia voidaan luoda myös automaattisesti esimerkiksi esitietolomakkeen ja vahvan tunnistautumisen avulla. Jos asiakas täyttää ennen ajan varaamistaan esitietolomakkeen ja tunnistautuu vahvasti, voidaan asiakkaalle luoda varausoikeus kyselyn vastausten perusteella. Näin asiakkaalle voidaan tarjota aikoja sopivaan palveluun esim. asiakkaan asuinkunnan toimipisteisiin, oikealle varauskirjalle ja aikavälille.
Lisäksi automatisoitu varausoikeudellinen ajan varaaminen mahdollistaa ketjutetun varausoikeuden eli kaksoisajanvarauksen. Kun asiakas on varannut ajan ensimmäisellä varausoikeudella, voidaan automaattisesti luoda hänelle toinen varausoikeus niin, että esimerkiksi ensimmäisen varauksen ajankohta vaikuttaa toisen varausoikeuden aikaväliin. Toisen varausoikeuden rajoitteet voivat siis perustua ensimmäisen varauksen tietoihin.
Vihdan varausoikeuksia hyödynnetään tällä hetkellä automatisoidusti ja ketjutetusti esimerkiksi Finentryn ja koronabotin kautta koronatestiaikojen varaamisessa sekä Uudenmaan koronarokotusaikojen varaamisessa.
Tulevaisuudessa varausoikeuksia voisi hyödyntää automaattisesti lähetteellisten palveluiden ajan varaamisessa, jos Vihta saisi tarvittavat tiedot varausoikeuden luomiseen potilastietojärjestelmästä.